Minska elförbrukningen med energieffektiva lösningar

I dessa tider när priserna stiger med rekordfart och låneräntorna når oerhörda höjder funderar många över behovet av att minska hushållets utgifter. När den mörka årstiden tar över dagens ljus och solen inte skiner så ofta ökar oundvikligen elförbrukningen i alla hushåll och lokaler. Därför delar vi med oss av tips som genom att investera lite pengar minskar elförbrukningen i framtiden och samtidigt bidrar till en bättre miljö.

Belysning

Energibesparing kan göras med små förändringar, som man ibland kanske tänker, inte har så stor betydelse. Nutidens belysningsteknik har längre livstid och mer ljusstyrka är möjlig med mindre energiförbrukning. Nedan kan ni se livslängden på olika typer av lampor.

  Livstid
Glödlampa 1000 tim
Halogenlampa 2000 – 4000 tim
Energibesparing lampa 10 000 tim
LED lampa 15 000 – 100 000 tim

I de stora lokalerna, där set ofta finns ställen som inte är i behov av ständig belysning är det möjligt at ha rörelsedetektorer som tänder ljuset bara när någon är på plats.

Uppvärmning

De som har valt att värma upp sin bostad med element bör tänka på att de nya och mer moderna element som finns på marknaden idag kan ersätta de gamla eldrivna element eller elradiatorer som oftast är oeffektiva och dyra i drift. I dagsläge är båda oljefyllda element och elradiatorer betydligt mer energisnåla på grund av de smarta funktionerna som dem har.

Energiklass

De nya elektriska apparaterna, jämfört med de äldre, har betydligt lägre elförbrukning. När ni skall köpa en vitvara, som till exempel kylskåp, spis, ugn, tvättmaskin eller andra hushållsapparater var uppmärksam på energiklassen. Märkningen av energiklass finns på de flesta vitvaror, tv-apparater, lampor. Enheter i kategorierna A, A+, A++ eller högre sparar mest el medan B, C, D, osv. – mindre.

Vi hoppas att våra tips hjälper er att minska energiförbrukning i er vardag. Vid alla frågor och behov av hjälp att minska energiförbrukning eller göra ert hem mer energieffektivt är ni vart välkomna att kontakta oss så hjälper vi er.